Hematocrit

PREGATIREA PENTRU ANALIZE

Cum ne pregatim pentru analizele de laborator
Trebuie sa ne prezentam la laborator dimineata, preferabil intre orele 7,00 si 9,30, pentru ca aceasta este perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Putine sunt exceptiile de la aceasta regula, iar ele vor fi indicate de medic;

Cum ne pregatim pentru analizele de laborator
Trebuie sa ne prezentam la laborator dimineata, preferabil între orele 7,00 – 9,30, pentru ca aceasta este perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele.
Putine sunt exceptiile de la aceasta regula, iar ele vor fi indicate de medic;
Pentru profilul lipidic, cu 12 ore înaintea recoltarii nu se vor consuma alimente bogate în grasimi (carne grasa, în special de porc, pielea de pasare, mezeluri, sunca, cârnati, hamburgeri, hotdog, unt, margarina, maioneza, smântâna, lapte nedegresat, înghetata, frisca, etc.). Se pot consuma fructe, legume, cereale, lapte degresat.
Este foarte important ca in dimineata in care urmeaza sa va fie recoltat sange, sa nu consumati nici un fel de alimente sau lichide (in special cele dulci), deoarece consumul acestora poate denatura rezultatele analizelor.
Pentru ca noi sa va putem da rezultate concludente, ar fi foarte bine ca, intervalul dintre ultima masa (sau consum de lichide dulci) si recotarea probei de sange, sa fie de 10 - 12 ore.
Va rugam sa informati personalul laboratorului nostru in legatura cu tratamentul medicamentos pe care il urmati.

 
Pregatirea pentru analize la copii 
Pregatirea copiilor in vederea recoltarii probelor de sange poate reduce frica si stresul copilului cat si emotia parintilor.
Din experienta noastra va oferim cateva sfaturi utile:
Explicati copilului in ce consta recoltatea sangelui pentru analize inainte de a veni la laborator-frica poate fi diminuata prin cunoastere; folositi amenintari de genul: „ daca nu esti cuminte iti fac injectie" pedepsiti copilul care nu accepta recolta in ziua stabilita; aratandu-i afectiune, rabdare si oferindu-i explicatii asupra aspectelor care il sperie, puteti obtine acceptul lui pentru recolta in alta zi; detine un sistem special de recolta pentru copii, astfel incat este redusa senzatia de durere si imobilizarea bratului.
Laboratorul va oferi copilului agumente pentru acceptarea recoltei dar nu il vor constrange;copiii mai mici de doi ani nici o pregatire prealabila nu este de folos; trebuie sa stiti ca in mod sigur copilul dvs. va plange.
 
De ce nu se incurca probele pacientilor 
Stim ca una dintre temerile cele mai frecvente ale pacientilor este ca e posibil ca rezultatele primite sa nu fie ale probei recoltate de la ei. 
Va prezentam in continuare schematizat cum se desfasoara lucrurile atunci cand un pacient se prezinta la receptia laboratorului pentru prelevarea de probe.
Pacientul solicita o comanda de analize la receptia laboratorului. Aceasta comanda contine un numar de analize si capata un numar unic in sistemul informatic al laboratorului. Acest numar, regasit si sub forma unui cod de bare atit pe bonul de comanda cat si pe formularul cu rezultate, impreuna cu numele pacientului este tiparit pe loc la receptie in mai multe exemplare pe etichete autocolante.
Cu bonul de comanda si cu aceste etichete pacientul se prezinta la sala de recoltare.
Dupa recoltare, in fata pacientului se lipesc etichetele pe vacutainerele (eprubete) cu probe. 
         

Din acest moment nici o confuzie nu se mai poate face deoarece analizoarele automate vor trimite rezultatele direct la destinatia corecta, ghidandu-se dupa codul de bare scris pe eprubeta.

Pacientii primesc bonul de comanda in care se specifica numarul de identificare al probelor, analizele comandate, bilet cu care vor solicita eliberarea rezultatelor - astfel asiguram confidetialitatea datelor fiecarui pacient.
 
Pregatirea pentru recoltarea urinei 
Pentru un examen obisnuit de urina - biochimie si sediment - recoltarea se va face de dimineata, într-un recipient foarte curat, pe care il puteti procura gratuit de la receptia laboratorului;
Pentru urocultura se recolteaza în recipientul steril prima urina de dimineata astfel: se utilizeaza apa si sapun pentru toaleta locala, se clateste cu apa si nu se sterge. Primele picaturi de urina, care sunt contaminate de bacteriile care exista în mod obisnuit în segmentul inferior al uretrei, se elimina în toaleta.
Se recolteaza al doilea jet de urina direct în recipientul steril.
Marginile recipientului si capacul nu se vor atinge de piele. Imediat dupa recoltare, recipientul se pastreaza la frigider, la temperatura de plus 2 grade C – plus 8 grade C, valabilitatea probei fiind de maximum 6 ore. Daca sunteti în cursul unui tratament cu antibiotic trebuie sa anuntati asistentul.
Este foarte important ca recoltarea probei pentru urocultura sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice, deoarece antibioticele distrug flora microbiana iar rezultatul analizei va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.
O urocultura de control, care va stabili eficienta tratamentului, se poate repeta la cel putin trei zile dupa terminarea tratamentului.
Pentru dozari chimice cantitative din urina (exemplu: glucoza, creatinina, proteine, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, catecolamine, acid vanilmandelic, 17-cetosteroizi, etc.) este necesara recoltarea urinei pe parcursul a 24 ore.

Aportul de lichide în timpul recoltarii trebuie sa fie normal, cu exceptia cazurilor în care medicul curant face recomandari specifice în acest sens. În unele situatii, medicul curant recomanda întreruperea medicatiei, care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48-72 ore) înaintea începerii recoltarii. Unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta înaintea acestei analize.
De exemplu, pentru acidul vanilmandelic urinar sau metanefrine urinare se va evita consumul de cafea, ceai, ciocolata, fructe (în special banana) si alimente care contin vanilie cu 72 ore înaintea recoltarii.
Cum se face recoltarea? La ora 7 dimineata, pacientul urineaza si arunca aceasta urina, apoi colecteaza într-un vas curat toate emisiunile de urina pâna la ora 7 dimineata a zilei urmatoare, inclusiv. Încercati sa urinati exact în acel moment. Acesta reprezinta momentul final de colectare a urinei din 24 de ore.

Recipientul de colectare se va introduce într-o punga de plastic si se va pastra la frigider pe toata durata recoltarii. La final, se omogenizeaza, prin agitare, urina recoltata pe durata celor 24 ore; se masoara întreaga cantitate si din aceasta se transfera în recipientul de urina furnizat de laborator. Pe acest recipient se vor nota volumul de urina din 24 ore, data si orele de început si sfârsit a colectarii urinei. 

Returnare
Sep 1, 2013 Categorie: VitalTest Postat de: admin