Definitie 
Aminotransferaza alanina este o enzima ce poate fi intalnita in ser dar si in diferite tesuturi.
Functie: rolul ei este de a cataliza transferul unei grupari amino de la alanina la a-ketoglutarat, produsii acestei reactii de transaminare reversbila fiind piruvat si glutamat: alanina + alfa ketoglutarat=piruvat + glutamat 

Semnificatie clinica 
ALT este frecvent masurata ca parte a unui test ce vizeaza functia hepatica. 
Nivelurile crescute ale acestei transaminaze ALT cel mai adesea sugereaza existenta unor probleme medicale serioase a caror diagnosticare seface orientativ tinand seama de cum sunt cresterile acestei transaminaze(cresteri moderate sau cresteri severe). 

Valori normale 
TGO 5-40 unitati pe litru 
TGP 7-56 unitati pe litru 


Afectarile posibile sunt: 


Totusi cresteri ale transaminazelor se produc si fiziologic pe parcursul zilei, ceea ce inseamna ca la o testare unde sa intalneste o crestere a TGP , aceasta nu inseamna automat o afectiune.Teste suplimentare precum si interpretarea lor de catre persoana avizata este recomandata. 

Cand intalnim in sange un nivel crescut al transaminazei ALT gama de posibile cauze responsabile de aceasta crestere poate fi mult ingustata prin efectuarea de noi masuratori ale altor enzime.
Astfel un exemplu util il reprezinta efectuarea unei testari a fosfatazei alcaline ( imediat dupa ce la o testare s-a inregistrat o valoare crescuta a ALT) pentru a diferentia o problema de natura hepatica de una a cailor biliare. 

De asemenea cresteri ale nivelului ALT de cauza �miopatii, pot fi excluse dintr-un eventual diagnostic pur si simplu masurand creatinkinaza.

Sursa www.focuslab.ro